Uusi tiedote julki nyt!

Uusimmat tiedotteet

24.1.2022

Työttömyys jatkaa nousuaan – naisten ja miesten ero kaventui

YTK:n jäsenistön työttömyys on loivassa nousussa. Miesten työttömyys kasvoi edelliskuusta, naisten ei.

Lue lisää
21.12.2021

Työttömyys kääntyi nousuun

YTK:n  työttömyysaste oli marraskuussa 7,0 %. Lokakuun luku oli 6,4 %, eli työttömyys kääntyi nousuun seitsemän kuukauden laskun jälkeen. Oulussa työttömyys on noussut suurista kaupungeista eniten.

Lue lisää
25.11.2021

Työttömyys lokakuussa matalinta vuoden 2019 jälkeen

Jäsenistömme työttömyysaste oli lokakuussa 6,4 %. Työttömyys on laskenut yhtäjaksoisesti seitsemän kuukauden ajan. Eniten on parantunut yli 55-vuotiaiden työttömyystilanne.

Lue lisää
25.11.2021

Työttömyys yhä laskussa, painottuu vahvasti yli 56-vuotiaisiin

Jäsenistömme työttömyysaste laski elokuusta syyskuuhun lähes prosenttiyksikön. Työttömyys painottuu hyvin selvästi yli 56-vuotiaisiin. Nuorten työttömyys on painunut hyvin alas.

Lue lisää

Tiedotteet ovat luettavissa viimeisen kahden vuoden ajalta!

Aiemmat tiedotteet

Sulje 21.9.2021

Työttömyyden lasku hidastui kesän lopussa

Työttömyyden lasku on hidastunut, mutta syyskuun hakemustilanne näyttää lupaavalta. Työmarkkinat vetävät parhaiten Etelä-Suomessa, Pohjanmaalla ja Savossa.

Työttömyyden lasku on hidastunut kevään ja alkukesän hyvästä kehityksestä. Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli elokuussa 8,3 %. Heinäkuussa luku oli 8,1 %.  

”Työttömyysasteemme laski maaliskuusta heinäkuuhun yhtäjaksoisesti. Heinäkuusta elokuuhun tullessa työttömyys taas nousi hieman. Toisaalta hakemusmäärissä oltiin syyskuun puolivälissä elokuun tason alapuolella. Tämä antaisi viitteitä siitä, että työttömyyden lasku jatkuisi syyskuussa”, sanoo YTK:n vt. toimitusjohtaja Paula Virri

Työttömyyden laskusta otettu löysät pois

Hakemuksia alkavan lomautuksen vuoksi on syyskuussa saapunut YTK:lle todella vähän, vain noin 250. Pahimmillaan uusia lomautushakemuksia saatiin koronakriisin vuoksi yhdessä kuussa yli 6000. Lomautusten aikakausi näyttäisikin olevan päättymässä.  

”Työttömyysasteen lasku on syntynyt pitkälti lomautettujen paluusta töihin. Nyt jäljellä ovat työttömät, joilla ei ole työpaikkaa mihin palata. Työttömyysasteen laskusta on saatu löysät pois, ja tästä eteenpäin tarvitaan työpaikkojen ja tekijöiden kohtaamista”, Paula Virri kertoo.  

Työttömyysaste nousee usein loppuvuotta kohti elokuun luvuista. Työttömyys voikin kohota vuoden loppuun mennessä 10 %:n tuntumaan, elleivät työttömät ala työllistyä. 

”Jääkin nähtäväksi, onko talouskasvusta työllistymisen veturiksi, vai jääkö nykyinen työttömyys sitkeäksi. Syntyykö kasvu teknologiavetoisesti ilman uusia työntekijöitä?”, Paula Virri pohtii.   

Kuopio menestyksen polulla, Lapin ja Karjalan työttömyys sitkeää  

Rovaniemi (11,0 %) ja Pori (10,5 %) ovat suurista ja keskisuurista kaupungeista työttömyyden kärjessä YTK:n jäsenistön parissa. Kuopio (6,6 %), Seinäjoki (6,7 %) ja Espoo (6,7 %) taas ovat matalimman työttömyysasteen kaupungit. 

Maakunnista Lappi (13,4 %), Pohjois-Karjala (10,9 %) ja Etelä-Karjala (10,9 %) kärsivät syvimmästä työttömyydestä. Toisaalta kaikissa näissä luvut ovat reippaasti kevään tilannetta pienemmät. Esimerkiksi Lapin työttömyysaste on laskenut maaliskuusta 6,3 prosenttiyksikköä.   

”Koronakriisin aikana koko maassa oli kovaa työttömyyttä. Nyt aletaan nousemaan kriisistä, ja etenkin etelässä pääradan varrella työmarkkinat toimivat. Myös Kuopion alueella työttömyys on matalaa, mikä viittaa hyvään työtilanteeseen. Pohjanmaan ulkopuolisella länsirannikolla sekä idässä ja pohjoisessa toivotaan hitaammin”, Paula Virri sanoo.  

Näytä koko teksti
Alkuun
  • 21.9.2021 Työttömyyden lasku hidastui kesän lopussa
  • 24.8.2021 Työttömyysaste jatkaa laskua lomautusten päättyessä
  • 22.6.2021 YTKbarometri: työttömyysaste laski toukokuussa vihdoin alle 10 %:n