Uusi tiedote julki nyt!

Uusimmat tiedotteet

2.5.2022

Ukrainan sodan vaikutus ei juuri näy työttömyydessä

Suomen suurimman työttömyyskassan työttömyysaste on nousussa, mutta sodan vaikutusta ei luvuista erota. Maksettujen etuuksien kuukausimäärä on noussut vuoden alusta lähes 10 miljoonalla eurolla. Yleinen työttömyyskassa YTK:n työttömyysaste oli maaliskuussa 8,8 %. Työttömyys kasvoi helmikuusta 1,1 prosenttiyksikköä.   YTK:n työttömyysaste on nyt korkeimmalla ... Lue lisää

Lue lisää
22.3.2022

Työttömyyttä lähes kolmannes vuodentakaista vähemmän

Työttömyys on loivassa nousussa, mutta kyse on normaalista kausivaihtelusta. Ukrainan sodan vaikutus ei vielä luvuissa näy. Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön työttömyys oli helmikuussa 7,7 %. Työttömyysaste oli tammikuussa 7,2 %, joten työttömyys kasvoi 0,5 prosenttiyksikköä.   Vuodentakaiseen verrattuna työttömyyttä on lähes kolmanneksen ... Lue lisää

Lue lisää
24.1.2022

Työttömyys jatkaa nousuaan – naisten ja miesten ero kaventui

YTK:n jäsenistön työttömyys on loivassa nousussa. Miesten työttömyys kasvoi edelliskuusta, naisten ei.

Lue lisää
21.12.2021

Työttömyys kääntyi nousuun

YTK:n  työttömyysaste oli marraskuussa 7,0 %. Lokakuun luku oli 6,4 %, eli työttömyys kääntyi nousuun seitsemän kuukauden laskun jälkeen. Oulussa työttömyys on noussut suurista kaupungeista eniten.

Lue lisää

Tiedotteet ovat luettavissa viimeisen kahden vuoden ajalta!

Aiemmat tiedotteet

Sulje 22.6.2021

YTKbarometri: työttömyysaste laski toukokuussa vihdoin alle 10 %:n

Jäsenistömme työttömyysaste laski toukokuussa alemmas kuin kertaakaan tänä vuonna. Uusia lomautuksia on vain murto-osa vuoden takaiseen nähden. YTK arvioi työttömyystilanteen paranevan kesällä lisää.

YTK:n työttömyysaste oli toukokuussa 9,9 %. Laskua edellisestä kuukaudesta oli 13 prosenttia. Työttömyysaste YTK:n jäsenistössä huhtikuussa oli 11,3 % ja maaliskuussa 12,3 %. 

YTK:lle saapui toukokuussa yhteensä 69 829 päivärahahakemusta. Huhtikuussa saapui 71 040 hakemusta, eli hakemusmäärä laski loivasti.  

Kesäkuun puoliväliin mennessä hakemuksia on saapunut noin 28 000, kun toukokuussa vastaavassa ajassa niitä saapui noin 36 000.  

“Tilanne näyttäisi näiden lukujen valossa olevan menossa selvästi parempaan suuntaan. Hakemusmäärien perusteella arvioimme, että kesäkuun työttömyysprosentti tulee olemaan toukokuuta pienempi”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.  

Uusien lomautusten määrä kutistuu vauhdilla 

Suomen työtilanteen selvä parantuminen näkyy erityisesti alkavien lomautusten määrässä. Hakemuksia alkavan eli uuden lomautuksen vuoksi saapui YTK:lle toukokuussa 1442 kappaletta. Huhtikuussa vastaava luku oli 2806 ja vuoden 2020 toukokuussa hurjat 16 556. Työtekijöitä lomautetaan siis hyvin vähän vuodentakaiseen nähden.  

“Tilanteen paraneminen näkyy kaikissa työttömyyden pisteissä. Suurin selittäjä on alkavien lomautusten määrä, joka on murto-osassa viime vuoteen verrattuna. Myös jatkohakemuksia saimme toukokuussa aiempaa vähemmän”, Sanna Alamäki kertoo. 

Koronakriisiä edeltäviin lukuihin on silti vielä matkaa. Toukokuussa 2019 YTK:n työttömyysaste oli 7,2 %. 

“Odotamme työttömyyden edelleen laskevan kesällä yhteiskunnan avautuessa. Kesäkuu on perinteisesti ollut työtilanteen kannalta paras kuukausi. Tämä kesän kohtalo riippuu rajoitusten purusta ja siitä, miten ihmiset lähtevät liikkeelle”, Sanna Alamäki sanoo.  

Nelikymppisillä paras työtilanne

41–45-vuotiailla on YTK:n jäsenistön paras työtilanne. Heidän työttömyysasteensa oli toukokuussa 8,0 %. Myös kaikilla muilla alle 56-vuotiailla ikäluokilla työttömyys on alle YTK:n keskiarvon. 

Työttömyyden keskiarvoa nostavat yli 55-vuotiaat, joiden työttömyys on syvintä.   

“Datassamme näkyy tyypillinen ilmiö: työttömyyspäivärahan lisäpäivät nostavat työttömyysastetta. Hallituksen linjaama eläkeputken asteittainen poistuminen toivottavasti myöhemmin vaikuttaa tähän työttömyysastetta laskevasti”, Sanna Alamäki pohtii.  

Näytä koko teksti
Alkuun
  • 25.11.2021 Työttömyys lokakuussa matalinta vuoden 2019 jälkeen
  • 25.11.2021 Työttömyys yhä laskussa, painottuu vahvasti yli 56-vuotiaisiin
  • 21.9.2021 Työttömyyden lasku hidastui kesän lopussa
  • 24.8.2021 Työttömyysaste jatkaa laskua lomautusten päättyessä
  • 22.6.2021 YTKbarometri: työttömyysaste laski toukokuussa vihdoin alle 10 %:n