Työttömyyden kehitys rauhallista, mutta tammikuun hakemusmäärät kasvussa

Suomen suurimman työttömyyskassan jäsenistön työttömyys ei noussut joulukuussa. Tammikuussa hakemusmäärät ovat kasvaneet etenkin alkavien työttömyysjaksojen osalta.

YTK Työttömyyskassan työttömyysaste pysyi joulukuussa edelliskuun tasolla. Työttömyys YTK:n jäsenistössä oli joulukuussa 5,8 %, kun marraskuussa se oli 5,7 %.  

Vuotta aiemmin, joulukuussa 2021, työttömyys oli selvästi nykyistä tasoa korkeammalla. YTK:n työttömyysaste oli silloin 7,3 %.  

“Työttömyysaste jäi viime vuoden lopulla erittäin matalaksi. Prosenttien tasolla oltiin jopa vuoden 2019 syksyä alempana. Nyt suunta on kuitenkin kääntymässä ja työttömyys lähdössä taas nousuun ainakin uusien hakemusten osalta. Jossain määrin kyse on toki normaalista kausivaihtelusta”, sanoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen

Hakemusmäärät alkuvuodesta kasvussa  

YTK:lle on saapunut tammikuussa hakemuksia joulukuuta enemmän. 1.–20. tammikuuta 2023 päivärahahakemuksia saapui 37 051 kappaletta, kun joulukuussa 2022 vastaavalla ajalla niitä saapui 27 803. Saapuneiden hakemusten määrä on noussut siis lähes kymmenellä tuhannella. 

“Tammikuun työttömyysasteemme tulee todennäköisesti olemaan yli 7 %. Työttömyys yleensä nousee talvisin, ja nyt selkein muutos näyttäisi osuvan juuri joulu-tammikuun välille”, Auli Hänninen kertoo. 

Työttömät työllistyvät yhä  

Tammikuussa ovat tähän mennessä olleet nousussa sekä alkaneen työttömyyden vuoksi tehdyt ensihakemukset että jatkuvan työttömyyden vuoksi tehdyt jatkohakemukset.  

Jatkohakemuksia saapui YTK:lle 1.–20. tammikuuta yhteensä 4 736 kpl, kun joulukuussa vastaavana aikana niitä saapui 3 150 kpl.  

Ensihakemuksia saapui vastaavasti 1.–20. tammikuuta 3 245 kpl verrattuna joulukuun 2 092 hakemukseen.  

“Ensihakemusten määrä on tällä hetkellä ennustettamme suurempi, mutta jatkohakemusten määrä sitä pienempi. Työttömät siis työllistyvät yhä ja monet alkaneet työttömyydet päättyvät nopeasti. Tämä on työllisyyden ja talouden kannalta huojentava merkki”, Auli Hänninen sanoo.