Työttömyyden lasku pysähtyi kesällä

Työttömyys pysyi heinäkuussa kesäkuun tasolla, mutta kesän aikana kohonneet hakemusmäärät antavat hieman syytä huoleen. 

YTK Työttömyyskassan jäsenistön työttömyysaste oli heinäkuussa 5,6 %. Työttömyys pysyi alkukesän tasolla: kesäkuussa YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli 5,7 %. Työttömyysaste on nyt sama kuin vuosi sitten.

YTK Työttömyyskassalle saapui heinäkuussa 49 887 hakemusta. Hakemusmäärä on nousussa, sillä kesäkuussa hakemuksia saapui 44 542 kappaletta.  Jäseniä YTK Työttömyyskassalla on yli 518 000.

“Kesän työttömyystilanne vastaa melko suoraan viime vuoden tilannetta. Huolestuttavaa luvuissa on kuitenkin se, että kesän aikana hakemusmäärät ovat lähteneet nousuun, vaikka kesä on tyypillisesti matalamman työttömyyden aikaa”, YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo.

Alle viiden prosentin ei päästä  

Työttömyys oli heinäkuussa kuluvan vuoden alimmalla tasolla, ja maaliskuun huippuluvuista (7,3 %) on tultu alas 1,7 prosenttiyksikköä. Kesällä työttömyyden lasku kuitenkin pysähtyi.  

“Niin sanottu pohjatyöttömyys näyttää lukujen valossa niin sitkeältä, että alle viiden prosentin työttömyysasteeseen ei näyttäisi valtakunnallisesti olevan asiaa”, Auli Hänninen pohdiskelee.

Pohjanmaan ihme jatkuu 

Työttömyys jatkoi laskuaan kesällä lähinnä niissä maakunnissa, joissa työttömyys on valtakunnallista tasoa korkeammalla. Nämä maakunnat ovat Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu ja Lappi. Nopeimmin työttömyys laski Kainuussa, peräti 1,4 prosenttiyksikköä kuukaudessa.  

Poikkeus on Manner-Suomen matalimman työttömyyden maakunta Pohjanmaa, jossa työttömyys laski edelleen 0,4 prosenttiyksiköllä (3,7 % > 3,3 %). Luku on YTKBarometrin mittaushistorian alhaisin työttömyysluku millekään Manner-Suomen maakunnista.  

“Pohjanmaan työllisyysihme jatkuu. Ahvenanmaalla toki mitataan tätäkin matalampia työttömyyslukuja usein: siellä on päästy datamme mukaan jopa tasan kahteen prosenttiin”, Auli Hänninen kertoo.